De geschiedenis wenskaart – deel 2

Alhoewel de eerste bekende (liefdes)kaart kan worden terug gevonden in 1415, duurde het tot begin 1800 voordat deze kaarten, mede dankzij de Penny Post, populair en betaalbaar zijn geworden.

kaart2Esther Howland , een jonge vrouw uit Massachusetts, was de eerste uitgever van wenskaarten in de Verenigde Staten. Zij verkocht haar eerste handgemaakte (liefdes)kaart in 1849, waaruit een succesvolle uitgeversbedrijf is ontstaan, gespecialiseerd in uitvoerige gedecoreerde kaarten.

In Amerika is de industrie van de wenskaarten mede dankzij Louis Prang tot stand gekomen. Deze immigrant uit Duitsland startte in 1856 een lithografie ( bepaalde druktechniek ) bedrijf in Boston, wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een succesvol wenskaarten bedrijf. Binnen 10 jaar na de oprichting had hij het proces van kleur lithografie zodanig geperfectioneerd, dat het produceren van grote schilderijen het werk van andere grafische kunstenaars in zowel de V.S alswel in Engeland, ver werd overtroffen. Begin 1870 begon Prang met het maken van luxe Kerstkaarten, die voornamelijk in Engeland werden verkocht. In 1875 introduceerde hij een eerste complete lijn van Kerstkaarten in Amerika.

De kaarten van Prang bereikte zijn hoogtepunt rond 1890 toen goedkopere kaarten op de markt kwamen. Uiteindelijk moest Prang zijn wenskaarten uitgeverij verlaten. Van rond 1890 tot 1906 was er in Amerika althans een daling van de verkoop van wenskaarten te zien.

Tegenwoordig kunt u de meest originele kaarten online bestellen op onze FastCards.nl site.  De kaarten kunt u zo mooi maken als u zelf wilt op onze site. Dat is het voordeel van nu, alles is mogelijk! Vroeger kocht iedereen dezelfde ansichtkaart en tegenwoordig heb je mooie kaarten die je niet vaker zult zien.

null